מהו האניאגרם

חכמתו ומקור עוצמתו של המודל

” אנחנו לא רואים דברים כפי שהם – אנחנו רואים דברים כפי שאנחנו” (אנאיס נין)

האניאגרם הינו דרך להבנת טבעם של בני אדם, המסבירה דפוסים חוזרים בהתנהגותנו ואת המניעים העמוקים המשפיעים על בחירותינו ועל יחסינו עם הזולת.

האניאגרם מסייע לנו לראות טוב יותר את עצמנו, לפרוץ את הפרדיגמות המגבילות את התנהלותנו ולהביא למימוש איכויותינו במלואן. המודל מסייע לנו להבין מה מניע אנשים, מה מעניין אותם, מה מדליק ומה מכבה אותם, כיצד לרתום אותם לדיאלוג מקדם וכיצד להובילם לרמות גבוהות של תפקוד.

האניאגרם (ביוונית אניא = 9, גרם = תרשים. בעברית: “תשיעון” המתייחס גם לסמלו של המודל), מתאר תשע נקודות מבט, דרכן אנו חווים את עצמנו ומפרשים את סביבתנו. תשע נקודות מבט אלו עומדות בבסיסם של תשעה מנגנוני הנעה פנימיים המכונים “טיפוסים” (תשעה סוגים של אגו), מהם נבנית האישיות שלנו – אותה אנו עוטים על עצמנו כמסכה ומתנהלים בתיווכה בעולם. (המונח אישיות personality מקורו במילה היוונית “פרסונה” שפירושה מסכה).

בכל אחד מאיתנו מתקיימים כל תשעת הטיפוסים אולם, אחד מהם דומיננטי עבורנו במיוחד. כל “טיפוס” מביא עמו איכויות מקדמות, אולם הזדהות יתר עמו הופכת איכויות אלו לכדי כשלים.  “הטיפוס” משמש כעדשה לא מודעת, דרכה אנו מפרשים את העולם באופן המצמצם (ולעיתים אף מעוות) את פני המציאות כפי שהיא. ידע האניאגרם מאפשר לנו להכיר עדשה מגבילה זו, להקטין את השפעתה עלינו ואף להסירה מעלינו. מתוך היכולת להפריד עצמנו מההזדהות שלנו עם “הטיפוס”, מתחלפת התגובה האוטומטית שלנו לדברים, בחופש לבחור באפשרות המיטיבה עמנו מתוך ראייה אמיתית ורחבה יותר של המציאות.

לקריאה על הטיפוסים:

שבירת האוטומט המפעיל אותנו, מאפשרת לנו שלא ליפול באותם הבורות שאנו כבר מכירים ובכל זאת ממשיכים ונופלים בהם בהתנהלות שלנו בשגרת היום יום וביחסינו עם הזולת בעבודה, במשפחה, בחברה ובכלל.

מעבר להבנת הדפוסים המקבעים אותנו והשתחררות הדרגתית מהם,  מתאפשר לנו גם להכיר את הזולת ולפתח בנו יכולת גבוהה של קבלה ואמפתיה. להבין את האיכויות הגלומות בשונות שבינינו לבין זולתנו באופן משלים שאינו מעורר התנגשות.

מניסיון עבודתי בארגונים, אני מוצא כי האניאגרם יוצר “שפה” המאפשרת מרחב תקשורת סובלני ומקדם בין עמיתים מ”טיפוסים” שונים ומשפרת את איכות הניהול וההנעה של אנשים כמו גם עבודה בצוות.

יישומיו של המודל בארגונים בארץ ובעולם באים לידי ביטוי בתחומים מגוונים הנוגעים לפיתוח המשאב האנושי בארגון בתחומי הניהול, הנעת עובדים, עבודת צוות, תקשורת פנים ארגונית ועוד.

האניאגרם הוא מודל מורכב מאד הכולל רבדים שכליים, רגשיים והתנהגותיים בנפשו של האדם. הוא אינו מתיימר להוות הסבר מושלם להתנהגות בני אדם ואינו בא לצמצם את מורכבות אישיותנו לכדי ריבועים קטנים וקטגוריות. ידע האניאגרם מסביר ומשקף לנו את הקיבעון שבו אנו פועלים, מאיר לנו חיבור נשכח עם מלוא עוצמתנו הפנימית ומכוון את דרכנו לבחירה ערה של תפקוד מודע ומיטבי המשפיע על כלל מערכות חיינו. 

Skip to content